Menu
Zamknij

Nóż ratowniczy ESP z ząbkowanym ostrzem

Noże

Opis

Nóż ratowniczy ESP z ząbkowany ostrzem to profesjonalne narzędzie wykonane dla służb mundurowych, ratowników medycznych oraz cywilnych użytkowników, którzy chcą rozbudować swój pakiet EDC.

ESP EK-01 to nóż składany o specyficznej konstrukcji, łączącej parametry typowego noża, przecinaka do kajdanek konfekcyjnych oraz narzędzia do awaryjnego rozbijania szyb.

Nóż ma częściowo ząbkowane ostrze o długości 100 mm produkowane ze stali nierdzewnej AUS-8, która znamionuje się wysoką wytrzymałością na korozję i wykruszenie, jest przystępna do ostrzenia i dobrze utrzymuje ostrość roboczą.

Ząbkowana krawędź tnąca to świetne rozwiązanie do cięcia lin, pasów, taśm i tworzyw o szerokiej gęstości np. Podczas rozcinania pasów samochodowych albo uwalniania poszkodowanej osoby z uprzęży.

Klingę pokryto warstwą PVD (powłoka z fazy gazowej), która zniża zużycie, a także zagwarantuje dopełniającą ochronę przed korozją. Rozłożone ostrze jest pewnie blokowane przy pomocy sprawdzonego mechanizmu liner-lock, który można wygodnie obsługiwać kciukiem.

Rękojeść noża tworzą okładziny z wytrzymałego tworzywa PA66. Drobne teksturowanie oraz poręczny profil rękojeści jednostajny chwyt oraz łatwość operowania nożem, co jest bardzo ważne w przypadku pracy służb mundurowych, a także ratunkowych.

Klips służący do mocowania noża w kieszeni albo oporządzeniu został częściowo osadzony w chwycie, dzięki temu praktycznie nie wystaje na zewnątrz, co wpływa na wygodę wykorzystywania. Nóż ma także zaczep na linkę albo retraktor.

ESP EK-01 został wyposażony w zbijak do szyb (końcówka z węglika wolframu), a także wielofunkcyjny przecinak zezwalający na prędkie rozcięcie odzieży, pasów bezpieczeństwa, a także kajdanek odzieżowych. Specjalny zarys ostrza chroni przed przypadkowym zranieniem poszkodowanego.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.